Opbrengst zonnepanelen verhogen

Posted by in Algemeen

Om de maximale opbrengst te halen uit zonnepanelen met eigen verbruik moet, naast de technische aspecten en het juiste onderhoud van de installatie, rekening worden gehouden met een reeks zeer belangrijke factoren, zoals de oriëntatie, het soort dak waarop de installatie wordt geplaatst, de beschikbare ruimte, enz. Het is ook zeer belangrijk om rekening te houden met onze consumptiegewoonten alvorens de zonnepanelen te installeren, zodat de installatie zich steeds aan deze gewoonten aanpast.

De opbrengst van de zonnepanelen in een installatie is een zeer belangrijk aspect dat rechtstreeks verband houdt met het vermogen van het zonnepaneel om de energie van de zon om te zetten in elektrische energie. Op die manier zal de energie die door een installatie wordt geproduceerd, toenemen naarmate deze beter presteert.

Fotovoltaïsche zonnepanelen leveren niet altijd dezelfde prestaties, en kunnen per geval verschillen. Deze prestatie varieert op basis van vele factoren. We zullen hieronder zien wat deze factoren zijn en wat we moeten doen om de prestaties van de zonnepanelen in onze installatie te verhogen. Bekijk ze!

Algemene factoren die van invloed zijn op de prestaties van een installatie
Er is een breed scala van factoren die rechtstreeks van invloed zijn op de prestaties van zonnepanelen en die kunnen helpen of verhinderen dat ze hun maximale potentieel bereiken:

1. Materialen van de fotovoltaïsche installatie
De door zonnepanelen opgewekte energie hangt grotendeels af van de materialen waaruit ze zijn opgebouwd, en ze zijn rendabeler naarmate ze van betere kwaliteit zijn. Maar ook de materialen van de rest van de onderdelen, zoals de omvormer, de bedrading en de accu, zijn zeer belangrijk. De prestaties van een installatie worden tot 20% minder wanneer niet de juiste materialen worden gebruikt. De keuze van kwaliteitsmaterialen verlengt de levensduur van de panelen.

2. Temperatuur en klimaat
De prestaties worden beïnvloed door de temperatuur en het klimaat van het geografische gebied waarin de fotovoltaïsche installatie zich bevindt. Zeer hoge temperaturen verminderen de prestaties van zonnepanelen; 25°C is de ideale temperatuur voor zonnepanelen om maximale prestaties te verkrijgen. De productiviteit van een installatie daalt met 1% voor elke 2ºC dat de temperatuur stijgt.

Het is belangrijk te weten dat zonnepanelen ook werken op bewolkte dagen, omdat de zonnestralen door de wolken heen gaan, hoewel hun prestatie dan afneemt. Sneeuw is ook geen probleem, want het weerkaatst het zonlicht en verbetert de prestaties van de platen.

3. Zonnestraling en geografische ligging
Elk geografisch gebied van het land ontvangt een andere hoeveelheid zonnestraling, wat een directe invloed heeft op de prestaties van de zonnepanelen. De zonnestraling houdt rechtstreeks verband met de helling, de schaduw en het klimaat van het geografisch gebied.

De hellingshoek is een factor die de prestaties van fotovoltaïsche zonnepanelen verder beïnvloedt, waarbij 20 tot 30 graden de perfecte hellingshoek is. Afhankelijk van het gebied waar we ons bevinden, moeten zonnepanelen tot op zekere hoogte worden gekanteld om ze efficiënt te maken en hun prestaties te verbeteren.

Verbetering van de prestaties van zonnepanelen door onderhoud van de installatie
De zonnepanelen van een installatie kunnen te lijden hebben onder allerlei weersverschijnselen, zoals hagel, harde wind, vuil, enzovoort, waardoor hun prestaties verminderen. In deze gevallen wordt het onderhoud ervan een essentieel punt om de prestaties van de zonnepanelen te verbeteren. Het onderhoud van zonnepanelen omvat een reeks aspecten:

1. Reinigen van de zonnepanelen
Met gewoon water en een spons verwijderen wij het vuil van het oppervlak, zodat de panelen zonder onderbrekingen de grootste hoeveelheid licht kunnen opvangen en zo hun prestaties verbeteren. Preventief onderhoud wordt aanbevolen om ervoor te zorgen dat alle onderdelen goed werken en zo incidenten te voorkomen.

2. Houd het vloeistofpeil in de accu constant
Afhankelijk van het type batterij is regelmatig onderhoud en bijvullen van het gedistilleerde water in de batterij aan te bevelen. Als deze een laag niveau bereiken, kan sulfatering optreden, waardoor de energieopslagcapaciteit afneemt.

3. Ontkoppeling van de omvormer indien deze enkele dagen niet gebruikt wordt
De stroomomvormer is degene die gelijkstroom omzet in wisselstroom om de elektrische apparaten in huis te laten werken. Om de levensduur te verlengen, moet hij worden losgekoppeld als hij gedurende lange tijd niet wordt gebruikt.